آداب و رسوم مردم قشم همواره بخش جذابی از تجربه‌ی سفر را به خود اختصاص می‌دهند. همیشه در سفر، آشنایی با مردمان و فرهنگ یک سرزمین از جذابیت‌های بزرگی برخوردار است. در هر نقطه‌ای از این پهناوره ایران، فرهنگی منحصربه‌فرد و ویژه‌ای وجود دارد. از کردستان و لرستان گرفته تا سیستان و بلوچستان و جزیره قشم، هر جایی دارای ثروتی از آداب و رسوم است.

جشن نوروز صیاد

آداب و رسوم مردم قشم در جشن سنتی نوروز صیاد، یک آیین باستانی همراه با آداب و رسوم قدیمی به دور از هر سن و سال، برگزار می‌شود. این جشن هرسال در مردادماه در برخی از روستاهای قشم به نام نوروز صیاد جشن گرفته می‌شود. انتخاب مردادماه برای این آیین سنتی به دلیل پایان فصل صید کوسه‌ها و ماهیان مختلف است. مردم به منظور شکرگزاری از پایان یک دوره و آغاز سال جدید، این روز را به عنوان جشنی مخصوصی جشن می‌گیرند.

آداب این جشن شامل مواردی چون پوشیدن لباس‌های رنگی و انداختن لباس در آب دریا به عنوان نمادی از بیرون رفتن از نحسی می‌باشد. در این روز هیچ کس به دریا برای صید نمی‌رود، زیرا مردم بومی قشم باور دارند که این کار برکت را از آن‌ها دور می‌کند. همچنین، روز نوروز صیاد یک فرصت عالی برای شنا کردن و ریختن آب‌های معدنی در دریا به دلیل اعتقاد به دوری از بیماری‌هاست.

در این روز، کسانی که نمی‌توانند شنا کنند، توسط جوان‌ترها به عنوان نمادی از شادابی و سلامتی با آب‌ریزی بر سر و روی آن‌ها شادی می‌شود. همچنین، رنگ کردن درختان با رنگ سرخ نیز جزء سنت‌های این روز محسوب می‌شود. افرادی که حیوانات اهلی دارند، به دعاخوان‌ها مراجعه کرده تا از بیماری‌ها و حوادث وحشی محافظت کنند. این دعا به عنوان “لوبن” شناخته می‌شود.

در این جشن بیشتر در روستای سلخ به اجرا در می‌آید و مردم با تمام وجود به تداوم این آیین سنتی پایبندند. این آیین نشان‌دهنده عمق فرهنگ و هویت مردم قشم است و نشان‌گر نگرانی‌ها و آرزوهای آنها در مورد سلامتی و سال جدید است.

مولودی خوانی

مولودی خوانی یکی دیگر از آداب و رسوم مردم قشم است که چهار بار در طول سال، به مناسبت وقایع تاریخی اسلامی، برگزار می‌شود. این مراسم در روز‌های معراج پیامبر (بیست و هفتم رجب)، عید فطر، عید قربان و ولادت پیامبر اکرم در تمامی مساجد قشم به اجرا درآمده و در هر یک از این روزها مردم جمع می‌شوند.

مولودی خوانی در ساعت 8 شب آغاز می‌شود و مردان، زنان و کودکان در مساجد به هم می‌پیوندند. در این مراسم، یک نفر از جمع مولودی خوانده و دیگران با صدا و سیما و ترانه‌ها به او پیوسته و همراهی می‌کنند. در طی این مراسم، شمع‌ها و چراغ‌های زیبا در مساجد روشن می‌شوند و عطر گلاب پخش می‌شود تا فضایی پر از احساس و تمجید از پیامبر اکرم ایجاد شود. این مراسم پس از سه ساعت، در ساعت 11 شب به پایان می‌رسد.

این رسم و مراسم نشان از عشق و ارادت مردم قشم به پیامبر اکرم دارد و نشانه‌ای از نهاد اجتماعی و مذهبی قوی در این جزیره می‌باشد. مولودی خوانی، علاوه بر تقویت ارتباط مردم با دین و انسان‌های مذهبی، فرصتی است برای جمع‌آوری مردم و ایجاد همبستگی در جامعه قشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *